Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Διπλές επιδοτήσεις...για τους παραγωγούς ζωοτροφών


Ευκαιρίες για ελκυστικό εισόδημα και διπλές επιδοτήσεις κρύβονται στις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, τα λεγόμενα κτηνοτροφικά ψυχανθή.
Ο ανανεωμένος επενδυτικός νόμος επιχορηγεί για πρώτη φορά την καλλιέργειά τους, η δε νέα ΚΑΠ υπόσχεται έξτρα πριμ σε όλους όσοι ασχοληθούν με τα ψυχανθή μέχρι το 2020, ενώ η υψηλή ζήτηση στην εγχώρια αγορά για ζωοτροφές εγγυάται σταθερό και σίγουρο εισόδημα.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του τριφυλλιού διατηρείται υπό μορφή σανού με υγρασία κάτω από 20%. Οι αποδόσεις σε ξερό σανό φτάνουν τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα
Το κλίμα στη χώρα μας είναι ευνοϊκό για την παραγωγή ζωοτροφών και η καλλιέργεια ειδικά των κτηνοτροφικών ψυχανθών, όπως είναι η μηδική, τα τριφύλλια, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, ο βίκος, τα ρεβίθια κ.ά., μπορεί να δώσει λύση στην έλλειψη ζωοτροφών στη χώρα μας.
Προκειμένου μάλιστα να μειωθεί η εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων, που δεν επιβαρύνουν μόνο το εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων, καθότι οι ακριβές εισαγόμενες ζωοτροφές έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συμπεριλάβει τα ψυχανθή στο εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζοντας την καλλιέργειά τους με επιδοτήσεις 240 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
Την ίδια ώρα στον νέο επενδυτικό νόμο, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται προ των πυλών, προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία επενδύσεων που αφορά στην παραγωγή και τυποποίηση ζωοτροφών. Η επένδυση μέσω του ανανεωμένου νόμου επιχορηγείται με ποσοστό που διαφέρει ανά γεωγραφική περιοχή και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συμπεριλάβει τα φυτά αυτά στο εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζοντας την καλλιέργειά τους με επιδοτήσεις 240 εκ. ευρώ μέχρι το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου