Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Λιγότερο το βαμβάκι το 2015


Κατά 1,53 εκατ. τόνους μείωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC) τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή βάμβακος την περίοδο 2015/2016, η οποία αναμένεται να φτάσει στους
24,55 εκατ. τόνους (26.08 εκατ. τόνοι η προηγούμενη πρόβλεψη). Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του ICAC η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 10%, στους 1,5 εκατ. τόνους, «ως αντίδραση στις χαμηλές τιμές διεθνώς». Την ίδια στιγμή οι χαμηλές τιμές και η ξηρασία αναμένεται να μειώσουν κατά 47%, στους 470.000 τόνους, την παραγωγή της Αυστραλίας. Επίσης το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι αποτελούν μακροπρόθεσμο πρόβλημα, ακόμα και αν τα διεθνή αποθέματα μειωθούν.
Παρόλα αυτά τα στοιχεία αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί έλλειμμα παραγωγής. «Ακόμα και με την παραγωγή να παρουσιάζει μείωση και την ζήτηση να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούν πολλές σεζόν μέχρι τα αποθέματα να μειωθούν σε ανησυχητικό επίπεδο».
Όπως αναφέρει το ICAC τα αποθέματα σε χώρες εκτός της Κίνας, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 20%, κοντά στους 9 εκατ. τόνους. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής θα σημειωθεί από τις παραγωγικές χώρες και θα προκαλέσει μείωση των εξαγωγών κατά 15%, στους 7,5 εκατ. τόνους.
Η αύξηση των αποθεμάτων στην οποία αναφέρεται το Συμβούλιο αποδίδεται στην αλλαγή καθεστώτος των επιδοτήσεων της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου