Η συγκομιδή στο σκληρό αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας στη χώρα μας,όμως στα μέρη μας μπορεί να αργήσει αρκετά ακόμα. Ο λόγος είναι οι
συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις τωνν τελευταίων ημερών και ίσως είναι η αιτία να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα της παραγωγής. Οι συζητήσεις με τους εμπόρους δείχνουν τιμή εκκίνησης στο σκληρό σιτάρι τα 23 λεπτά το κιλό. Αυτή η τιμή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς της Φαρκαδόνας που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας. Οι παραγωγοί δεν θέλουν οι τιμές να πέσουν κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό.
Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σκληρού σιταριού είναι η Ιταλία (που είναι και μεγάλη καταναλώτρια χώρα), ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι ποσότητες παραγωγής και στη Γαλλία. Εκτός της ΕΕ μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια αγορά σκληρού είναι ο Καναδάς.
Στις τιμές παραγωγού, υπάρχει ανταγωνισμός στη χώρα μας με τις εισαγωγές σκληρού από τη Βουλγαρία, που κάθε χρόνο επηρεάζουν τις τιμές. Το θετικό είναι ότι έχουμε πάντα μια πρωιμότητα σε σχέση με τους βόρειους γείτονές μας. Πάντως ακόμη δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τη φετινή σοδειά αν και αναφέρεται ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα λόγω των πλημμυρών. Η βιομηχανία ζητά από την Ελλάδα τις πολύ καλές ποιότητες της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια γίνονται συχνά αναμείξεις με σιτάρια από Βουλγαρία χαμηλότερης ποιότητας.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ, που εκδίδει κάθε χρόνο η Κομισιόν, από το 2008 αναφέρουν ότι μειώνεται η ποσότητα και υπάρχει υψηλή ζήτηση για καλής ποιότητας προϊόν».
Στις τιμές παραγωγού, υπάρχει ανταγωνισμός στη χώρα μας με τις εισαγωγές σκληρού από τη Βουλγαρία, που κάθε χρόνο επηρεάζουν τις τιμές. Το θετικό είναι ότι έχουμε πάντα μια πρωιμότητα σε σχέση με τους βόρειους γείτονές μας. Πάντως ακόμη δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τη φετινή σοδειά αν και αναφέρεται ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα λόγω των πλημμυρών. Η βιομηχανία ζητά από την Ελλάδα τις πολύ καλές ποιότητες της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια γίνονται συχνά αναμείξεις με σιτάρια από Βουλγαρία χαμηλότερης ποιότητας.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ, που εκδίδει κάθε χρόνο η Κομισιόν, από το 2008 αναφέρουν ότι μειώνεται η ποσότητα και υπάρχει υψηλή ζήτηση για καλής ποιότητας προϊόν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου