Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μονή Ιωάννη Θεολόγου...το στολίδι του Ζάρκου!

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την Ιερά Μονή Ιωάννη του Θεολόγου


Στις πλαγιές της Κούτρας, έξω από το ιστορικό χωριό Ζάρκο Τρικάλων, υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο οποίο γίνεται το πανηγύρι του χωριού κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου. Έχει χτιστεί τον 15ο αιώνα και λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι με καλόγερους μέχρι το 1897, όταν και έγινε πόλεμος με την Τουρκία και χάσαμε τη Θεσσαλία. Να σημειωθεί πως 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι βρισκόταν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι στο οποίο είχε οχυρωθεί ένα τμήμα
του Ελληνικού στρατού και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1901, όταν και με βασιλικό διάταγμα η μονή κηρύχθηκε διατηρητέα, ενώ όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε μόνο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. 
Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρικάλων αναστήλωσαν τα κελιά και σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο. Το καθολικό είναι σταυροειδής τετρακιόνιος ναός με χορούς και μακρόστενο νάρθηκα. Στο ναό διατηρούνται τοιχογραφίες του 17-18ου αιώνα. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες οι οποίες ανάγονται στον 17ο αιώνα.










1 σχόλιο:

  1. Η φωτογραφία με το Μοναστήρι Ζάρκου χιονισμένο ανήκει στην ιστοσελίδα http://www.panoramio.com/photo/45289969. Η χρήση της, για ευνόητους λόγους, προϋποθέτει τη σύνδεση της με το δημιουργό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή