Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Υπερήφανοι Έλληνες...υπερήφανοι Ζαρκινοί!


Όπως πλέον οι περισσότεροι θα γνωρίζετε, στην πλαγιά του χωριού μας δεσπόζει η εθνική μας σημαία. Την θαυμάσαμε από την ανάρτηση μας στη σελίδα μας στο facebook που
ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και καταλάβαμε όλοι μας πως όταν οι Έλληνες μονοιάζουν , τότε μεγαλουργούν
Χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο κίνητρο, 13 παιδιά του χωριού (από τα πολλά που ρωτήθηκαν) μεταφέρανε 75 σακιά πέτρας στην πλαγιά του λόφου του προφήτη Ηλία. Με τους 2 τόνους πέτρας καλύψαμε 25 τετραγωνικά της πλαγιάς και χρωματίζοντας τες φτιάξαμε την ελληνική σημαία.
Όι πέτρες αυτές είχανε περισσέψει από την κατασκευή των 2 στρατοπέδων του χωριού που κατασκευάστηκαν μισό αιώνα πριν. Δεν ήταν εύκολο και ας φαίνεται μικρό με το μάτι! Το φτιάξαμε βάζοντας πλάτη, μια λέξη που έχει ξεχαστεί από τη γενιά μας.
Για την ιστορία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως επί βασιλείας στην πλαγιά του βουνού "Κοκκιναδάκι", υπήρχε ένα στέμμα που έφτιαξαν και συντηρούσαν οι φαντάροι των στρατοπέδων. Ηταν ένας κυκλικός τοίχος μικρού ύψους αλλά μεγάλης διαμέτρου που διατηρήθηκε εως τη χούντα. Τότε με ανώτερη διαταγή το στέμμα διαλύθηκε και τη θέση τουπήραν τα γράμματα 21 ΑΠΡΙΛΙΌΥ. Με το τέλος της χούντας το στρατόπεδο έκλεισε και τα γράμματα χάθηκαν…εως τις 17 ΑΥΓΌΥΣΤΌΥ 2016 όπου μακριά από κάθε πολιτική καθοδήγηση η εθνική μας σημαία πήρε τα ινία.

Στο σημείο αυτό θα ήταν ορθό να ευχαριστήσουμε τους εξής νέους που έκαναν τον κόπο αυτό:
Βούλγαρης Αναστάσιος
Νικατσιός Σταμάτιος
Μητρουλιάς Παναγιώτης
Μουράτης Αλέξανδρος και Θεόφιλος
Κουκούδας Δημήτριος
Αγναντής Νικόλαος
Βαρελάς Χρήστος
Ντόντης Βαγγέλης
Αμπλιανήτης Χρήστος
Καματσέλος Κυριάκος και Σταμάτιος.
Την ιδέα συνέλλαβα εγώ, ο τελευταίος εξ’αυτών, αλλά χωρίς την βοήθεια των υπολοίπων θα είχαμε μείνει και πάλι στα λόγια…όπως συνηθίζεται στη χώρα μας. 
Τέλος, ένα θέμα που θέλαμε να συζητηθεί και να κατανοηθεί, είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και εθνισμού. Και πιστέψτε μας, κανείς δεν ήταν εθνικιστής αλλά όλοι Έλληνες.Το γεγονός ότι δεν ανεμίζει συχνά στα μπαλκόνια μας η ελληνική σημαία, παρά μόνο μια μέρα πριν και μία μετά των εθνικών εορτών είναι αρκετά δυσάρεστο για μας και ευχάριστο για κάποιους ξένους! <<Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Έλλήνων τα ιερά>> και εμείς λέμε ψυθιριστά καμιά φορά ότι η σημαία είναι ένδειξη εθνικισμού! ΛΑΘΌΣ ΜΑΣ. Έίναι μια ένδειξη εθνισμού καθώς προωθεί την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης χωρίς να δείχνει περιφρόνιση απέναντι στην ιστορία και την ταυτότητα άλλων εθνών. Προσωπικά ως συντάκτης θα ήθελα να σας δώσω να καταλάβετε πως δεν χρειάζεται να γίνουμε ούτε Έυρωπαίοι, ούτε Ρώσοι, ούτε Αμερικάνοι. Πρώτα πρέπει να είμαστε ΈΛΛΗΝΈΣ και μετά ότι ορίζει η εκάστοτε κοινωνία...


Γράφει ο Σταμάτης Καματσέλος

6 σχόλια:

 1. Οι μόνοι που ξέρω να έχουν επίσης ζωγραφίσει την σημαία τους σε πλαγιά ενός βουνού είναι οι Τούρκοι στην κατεχώμενη Κύπρο.

  Ακόμη, νόμιζα πως η σημαία ενός κράτους ποτέ δεν πρέπει να πατά την γη.

  Τέλος, το ότι κουβαλήσατε και βάψατε κάποιες πέτρες δεν είναι μεγαλούργημα, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο απ'το να ξημεροβραδιάζεται κανείς στο Facebook.

  Αν χτίζατε ένα σχολείο ή ένα σπίτι για κάποιον άστεγο, Έλληνα ή ξένο, θα σας έσφιγγα το χέρι.

  Φαντάζομαι βέβαια πως στο χωριό σας δεν υπάρχουν άστεγοι. Είστε τυχεροί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μόνο όνειδος και απορία νιώθει κανείς βλέποντας την ελληνική σημαία "κτισμένη" στον λόφο τ'α ηλιά στο Ζάρκο.
  Η προβολή με τέτοιο άκομψο και επαίσχυντο τρόπο του εθνικού μας συμβόλου,θυμίζει άλλες εποχές γιά τη χώρα μας και, ολοκληρωτικά, τυραννικά καθεστώτα άλλων χωρών όπως Β κορέα κ.ά. Με αυτές τις ενέργειες πλησιάζουμε επικίνδυνα τους προθαλάμους ακραίων ολοκληρωτικών ιδεολογιών και νοοτροπιών ή γηπέδων.Τα εθνικά σύμβολα δεν έχουν ανάγκη απο τέτοιου είδους επίδειξη, έχουν ανάγκη σεβασμού, γνώσης, και ιεράς σιωπής.Τα εθνικά σύμβολα είναι η συλλογική μνήμη ενός ολόκληρου λαού, της ιστορίας του,του πολιτισμού του, των αγώνων του για την Ελευθερία.Τα εθνικά σύμβολα κυματίζουν ψηλά στο νού μας...δεν "ποδοπατούνται"
  μανώλης κληματσίδας

  Υ.Γ και στο κάτω-κάτω με ποιό δικαίωμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σημαίες υπαρχουν για να μην ξεχνάμε.��

   Διαγραφή
 3. ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή