Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Απλήρωτοι από το 2012 όσοι εντάχθηκαν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία


Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στις πληρωμές για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (Μέτρο 2.1.4 ), τόσο όσων εντάχθηκαν στη διετή παράταση του πρώτου
προγράμματος (2012-2013) όσο και εκείνων που εντάχθηκαν στο νέο πενταετή πρόγραμμα (2012-2017). Οι παραγωγοί είναι εξοργισμένοι, αφού παραμένουν απλήρωτοι τόσο από το πρώτο πρόγραμμα, όσο και από το δεύτερο. Υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις από το ΥπΑΑΤ οι οποίες μένουν στα λόγια, αφού οι παραγωγοί δεν βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα χρήματα δίνονται σαν απώλεια εισοδήματος και όχι σαν ενίσχυση. Οι παραγωγοί επειδή αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εισπράττουν αυτές τις ενισχύσεις για να αναπληρώσουν το εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών οδηγούν σε τραγική κατάσταση αυτές τις εκμεταλλεύσεις, μεγάλος αριθμός των οποίων έχει αναγκαστεί να πάρει δάνεια.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την αρχική προκήρυξη του Μέτρου 2.1.4, που περιλαμβάνει τις δράσεις «Βιολογική γεωργία», «Βιολογική κτηνοτροφία», «Μείωση της νιτρορύπανσης», «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» κ.α. Μετά την εξαγγελία του ΥπΑΑΤ από τις 1/6/2011 για την προκήρυξη του Μέτρου στις αρχές Ιουλίου του 2011, χρειάστηκαν τελικά άλλοι πέντε μήνες για την υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.
Επίσης υπήρξε «κούρεμα» στο συνολικό προϋπολογισμό του Μέτρου κατά 152 εκ. ευρώ, από τα οποία 75 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη βιολογική γεωργία και 25 εκατ. ευρώ τη βιολογική κτηνοτροφία.
Η προκήρυξη ξεκίνησε το 2012 πρώτα για τη βιολογική γεωργία και στη συνέχεια για τη βιολογική κτηνοτροφία. Όμως αν και η προκήρυξη ανέφερε ότι θα δέχονται στοιχεία μέχρι το τέλος του 2012, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοιγόκλεινε τη βάση δεδομένων με αποκορύφωμα την αλλαγή της εφαρμογής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν «διπλοί» έλεγχοι και καταχωρίσεις.
Σήμερα όμως παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διοικητικοί έλεγχοι για τα συγκεκριμένα προγράμματα, δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπήρχαν από το 2013 πιστωμένα τα χρήματα (περίπου 100 εκατ. ευρώ) αλλά πληρωμές δεν έγιναν.
Μάλιστα υπάρχει και μια «κόντρα» μεταξύ διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού οι δύο υπηρεσίες ρίχνουν τις ευθύνες η μια στην άλλη για τις καθυστερήσεις των πληρωμών.
Κατά τα άλλα κάποιοι υποστηρίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι η χώρα μας θα πρέπει να στηριχτεί στα ποιοτικά προϊόντα και γράφουν όμορφες ανακοινώσεις για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Οι τελευταίες ενημερώσεις από το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ έκαναν λόγο για πληρωμές στις 15 Ιουλίου 2014. Πληρωμές όμως δεν είδαν οι δικαιούχοι. Νεότερο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δείχνει ότι οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012 πάνε στα τέλη Αυγούστου και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία. Ίδωμεν…
ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου