Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία των εκλογών επαναλαμβάνεται...σαν φάρσα!


Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος

Οδηγούμαστε σε εκλογές για τρίτη φορά, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βιάζεται να έρθει στην εξουσία, ενώ ξέρει τι το περιμένει.
Δυστυχώς δεν διδάχτηκε τίποτα από τα παθήματα των προηγούμενων.
Για παράδειγμα, το 2009 ο Γ. Παπανδρέου ενώ γνώριζε ότι θα διαχειριζόταν βουνό από προβλήματα, αυτό δεν τον εμπόδισε από το να επιμένει στην πρόκληση εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010, γεγονός που ανάγκασε τον Κ. Καραμανλή να στήσει πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο του 2009.
Και φτάνουμε στον Νοέμβριο του 2011, όταν η χώρα έφθασε σε οριακό σημείο, ο Αντ. Σαμαράς εγκαταλείποντας την αντιμνημονιακή γραμμή, συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο.
Από την πρώτη στιγμή το άγχος του ήταν πότε θα προκηρυχθούν εκλογές ενώ ήξερε ότι την επομένη θα επωμιστεί δύσκολες αποφάσεις. Όπως επίσης γνώριζε ότι, η «επαναδιαπραγμάτευση» είναι μόνο ένα ωραίο προεκλογικό σύνθημα.
Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας λες και δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τη βιασύνη των προηγούμενων, δείχνει ακριβώς την ίδια αγωνία, να παραλάβει εκείνος την «καυτή πατάτα», με δεδομένο βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές.
Η προεκλογική περίοδος που ακολουθεί, θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την έντονη πόλωση.
Η μεν Ν.Δ. θα εστιάσει την πολιτική της στον φόβο, στις υπαρκτές αντιφάσεις, στα κενά και την «παροχωλογία δίχως αντίκρισμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον στόχο της αυτοδυναμίας και η Ν.Δ. με τον στόχο της πρωτιάς ελπίζουν ότι θα «κλέψουν», για μια ακόμη φορά, από τους όμορους χώρους.
Και εμείς οι πολίτες θα παρακολουθήσουμε μια στείρα αντιπαράθεση, από την οποία θα απουσιάζουν ξανά οι ρεαλιστικές λύσεις. Λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση.
Χωρίς να συζητηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν τη χώρα να σταθεί με αξιώσεις σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα που ζούμε και θα ζήσουμε, η καταθλιπτική και απαρηγόρητη κατάσταση που δημιουργούν τα ψέματα, οι μεθοδευμένες ασάφειες, το «γαϊδουρινό πείσμα» ότι όλα γίνονται για το δικό μου καλό, «σκοτώνει», δημιουργεί υποψίες, ψυχώσεις, τραύματα .
Και αυτό γιατί τη θέση της λεβεντιάς πήρε η δολιότητα .
''Αυτό μπορώ να κάνω, αυτό θα κάνω'' , αν έλεγαν, θα αρκούσε για να γίνουν συμπαθείς και να τους εμπιστευτείς.
Αν δεχτούμε ότι, σ’ αυτές τις εκλογές η αυτοδυναμία είναι στόχος που απέχει πολύ από την πραγματικότητα και μόνο ως σύνθημα ακούγεται, το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι:
«Με ποιο τρόπο μετά τις εκλογές θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα παλέψει με τα ξένα κέντρα αποφάσεων, θα κτίσει τα θεμέλια για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και της οικονομίας και ταυτόχρονα θα τολμήσει τις αλλαγές που σήμερα εμποδίζονται από το υπάρχον κατεστημένο και τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα;»

Με την παραπάνω ανάρτηση στο facebook, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος, σχολιάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου