Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τοπικούς εµπόρους και ιδιοκτήτες µεγάλων κτηνοτροφικών µονάδων να «σηκώνουν» ό,τι υπάρχει από περσινό καλαµπόκι στις
αποθήκες των παραγωγών µε τιµή που φθάνει αυτές τις µέρες τα 22 λεπτά το κιλό. Με την ίδια τιµή έχει ξεκινήσει και η διάθεση κάποιων µικρών ποσοτήτων από τη νέα συγκοµιδή της ποικιλίας Άγκριστερ (υπερπρώιµη – ξερική), η παραγωγή της οποίας γίνεται ανάρπαστη.
Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι ο προβληµατικός εφοδιασµός της αγοράς µε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών σε συνδυασµό µε τις οικονοµικές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των τσελιγκάδων και των γελαδάρηδων που προσπαθούν όπως µπορούν να διατηρήσουν σε ένα καλό επίπεδο το ζωικό τους κεφάλαιο.
Σηµειωτέον ότι εκτός από την «στάση πληρωµών» που καταγράφεται στις ενισχύσεις (ενιαία 2014, εξισωτική 1013 και 2014, στήριξη ντόπιων φυλών, βιολογική κτηνοτροφία κ.α.) καθυστερήσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστηµα και στην εξόφληση των παραγωγών από τη βιοµηχανία. Χαρακτηριστική η περίπτωση της γαλακτοβιοµηχανίας ∆Ω∆ΩΝΗ στην Ήπειρο που έχει αφήσει «στεγνούς» χιλιάδες κτηνοτρόφους, καθώς ανακοίνωσε µεσοβδόµαδα ότι θα πληρώσει για το γάλα που παρέλαβε τον Μάιο σε δύο δόσεις.
Οι πολυδιαφηµισµένοι από τον αστικό Τύπο Ρώσοι επενδυτές που εξασφάλισαν κοψοχρονιά και µε σκοτεινές διαδικασίες τον έλεγχο της άλλοτε κραταιής γαλακτοβιοµηχανίας, τώρα επικαλούνται τους κεφαλαιακούς ελέγχους που, όπως λένε, εµποδίζουν τους πελάτες τους να πιστώσουν την εταιρεία και αναγκάζονται µε τη σειρά τους να αφήσουν τους κτηνοτρόφους απλήρωτους (ρεπορτάζ σελίδα 33).
Πολύ µεγάλες δυσκολίες µεταφοράς και προµήθειας ζωοτροφών δηµιουργούνται αυτό τον καιρό ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπου συχνά η κάλυψη των αναγκών είναι προβληµατική, όµως τώρα µοιάζει για τους παραγωγούς µε εφιάλτη. Τα φορτία που φθάνουν στις Κυκλάδες, τα ∆ωδεκάνησα και την Κρήτη είναι µετρηµένα, η τιµή για τους παραλήπτες φουσκωµένη και τροφοδοσία των µονάδων µε δελτίο.
Όσον αφορά το ενσίρωµα είµαστε στην αρχή του αλωνίσµατος, το οποίο αναµένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεµβρίου καθώς αρκετοί φέτος έσπειραν καλαµπόκι µετά το κριθάρι. Οι τιµές ενσιρώµατος καθορίζονται από τον τρόπο πληρωµής. Έτσι, αυτοί που πληρώνονται µετρητά λαµβάνουν 3,5-3,8 λεπτά το κιλό, ενώ µε 4µηνη επιταγή η τιµή κυµαίνεται από 4-4,5 λεπτά το κιλό.
Τιµή εξαρτάται από τον τρόπο πληρωµής που επιλέγεται
«Η φετινή χρονιά δεν έχει καµία σχέση µε την περσινή», τονίζει ο παραγωγός Γιάννης Βάγγος, από την περιοχή της Λιβαδειάς στην Agrenda. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει διαφορά στην τιµή σε ποσοστό έως και 15% ανάµεσα σ’ αυτούς που πληρώνονται άµεσα τοις µετρητοίς και σ’ αυτούς που πληρώνονται µε 4µηνη επιταγή.
Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει ο παραγωγός από τη Λιβαδειά, «αν πληρωθεί ο αγρότης τώρα για το ενσίρωµα θα λάβει 15% λιγότερα χρήµατα, γύρω στο 3,8 λεπτά το κιλό στην πλάστιγγα, ενώ σε 4-6 µήνες θα λάβει 4,5 λεπτά το κιλό, όµως κανείς δεν ξέρει τι γίνεται σε τόσο µακροπρόθεσµο διάστηµα γιατί µπορεί και να µην λάβει τα χρήµατά του». «Επικρατεί αβεβαιότητα στις πληρωµές», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Για τη διαφορά που υπάρχει στον τρόπο πληρωµής, κάνει λόγο στην Agrenda και ο παραγωγός Γιώργος Παπαπαράσχος, από την περιοχή της Κατερίνης. «Η τιµή που αγοράζει ο κτηνοτρόφος το ενσίρωµα µε δικά του τα συγκοµιστικά είναι γύρω στα 3,50-4,00 λεπτά το κιλό, ενώ µετά από 4-5 µήνες µπορεί ο παραγωγός να λάβει 4,00-4,5 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο παραγωγός από την Κατερίνη. «Αργότερα µέσα στον Αύγουστο θα έχουµε καλύτερη εικόνα για τις τιµές, όµως εκτιµώ ότι θα κινηθούµε κοντά στα περσινά επίπεδα µε την κορυφή να είναι τα 4,00-4,5 λεπτά το κιλό», τονίζει ο ίδιος. «Όµως, πρέπει να δούµε πως θα κινηθεί και η διεθνή αγορά και τι θα γίνει µε τις εισαγωγές από Βουλγαρία. Βέβαια, το καλαµπόκι από τη Βουλγαρία εκτός του ότι είναι χαµηλότερης ποιότητας από το ελληνικό επιβαρύνεται στην τιµή κατά 50% από τα µεταφορικά», προσθέτει ο κ. Παπαπαράσχος.
Μείον 20% στα στρέµµατα
Λιγότερες έως και 20% θα είναι φέτος οι εκτάσεις του καλαµποκιού σε σχέση µε πέρσι, εκτιµά ο Παναγιώτης Μπουδουρίδης, Campaign Manager της Syngenta για το προϊόν. ∆ιττός είναι ο λόγος, σύµφωνα µε τον ίδιο, για τη µείωση: αφενός οι παραγωγοί επηρεάστηκαν από τις χαµηλές περσινές τιµές του προϊόντος αλλά και την έλλειψη εµπορευσιµότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούµενης χρονιάς και αφετέρου λόγω των βροχών (πληµµύρες σε Έβρο) µπήκαν άλλες καλλιέργειες.
Σε χαµηλά τριετίας
η παραγωγή στην ΕΕΜειωµένη κατά 3 εκατ. τόνους στους 65,6 εκατ. τόνους, αναµένεται να είναι η φετινή παραγωγή καλαµποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κάτω από τις αρχικές εκτιµήσεις για 68,4 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε τις προβλέψεις Αυγούστου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές τότε η σοδειά καλαµποκιού της ΕΕ θα είναι η χαµηλότερη εδώ και τρία χρόνια.
Πρόκειται για µια πτώση της τάξης του 15,8%, από το επίπεδο ρεκόρ των 77,5 εκατ. τόνων της περασµένης χρονιάς. Επίσης, η Κοµισιόν µείωση και την παραγωγή ελαιοκράµβης για το µπλοκ των 28 κατά 1 εκατ. τόνους στους 20,7 εκατ. τόνους.
Σύµφωνα και µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC), µεγαλώνει η ανησυχία για την παραγωγή καλαµποκιού της ΕΕ, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού καιρού.
Επιπλέον, σύµφωνα µε το γαλλικό όµιλο αναλύσεων αγροτικών εµπορευµάτων Agritel, «τον αρνητικό αντίκτυπο του καιρού αυτή τη στιγµή το βλέπουµε κυρίως στο καλαµπόκι».
Πιο πολύ έχει επηρεαστεί το γαλλικό καλαµπόκι, καθώς σύµφωνα µε εκτιµήσεις της υπηρεσίας FranceAgriMer, «µόλις το 59% φέτος από το εγχώριο προϊόν είναι καλής ή εξαιρετικής ποιότητας».
Τέλος, αυτήν την εβδοµάδα οι τιµές για το καλαµπόκι στην ιταλική αγορά κυµαίνονται µεταξύ των 178-182 ευρώ ο τόνος, ενώ στη γαλλική αγγίζουν τα 172 ευρώ ο τόνος FOB στο λιµάνι της Μπορντό.
Ρεπορτάζ: Argonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου