Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Απλήρωτοι οι γιατροί στο Κ.Υ. Φαρκαδόνας


Το πρόβλημα στον ιατρικό κόσμο δεν σταματά μόνο στους ιδιώτες γιατρούς αφού απλήρωτες παραμένουν εδώ και μήνες οι εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας του
νομού Τρικάλων, οι οποίοι έχουν επίσης προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και μάλιστα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής.
Οι γιατροί στα κέντρα υγείας έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Ιανουάριο, όπου έγινε η μεταφορά των Κ.Υ. από τα νοσοκομεία στην ΥΠΕ με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ποιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση επισημαίνουν: «Με επακόλουθη εφαρμοστική εγκύκλιο τον Απρίλιο 2014 δόθηκαν οδηγίες στις διοικήσεις των Υ.ΠΕ. για προετοιμασία και ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Κάποιες από αυτές ανταποκρίθηκαν στις ευθύνες του ρόλου τους, κάποιες άλλες όχι. Ανάμεσα στις δεύτερες η πρώην διοίκηση της Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας, η οποία άφησε να διαρρεύσει πολύτιμος χρόνος 8,5 μηνών χωρίς να πράξει τίποτα.
Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στον εφοδιασμό από 1/1/2015 των Κέντρων Υγείας με τα απαραίτητα υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα είδη και εξοπλισμό, κατάσταση που βιώσαμε πολύ έντονα σε όλα τα Κέντρα Υγείας.
Μία άλλη σχετική “παρενέργεια” της αδράνειας της πρώην διοίκησης της Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας ήταν η απουσία μηχανισμού για την πληρωμή των “εφημεριών” (υπερωριών) των γιατρών των Κέντρων Υγείας. Διευκρινίζουμε δηλαδή ότι τα χρήματα υπάρχουν και ότι το κώλυμα είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.
Το πρόβλημα “κληρονομήθηκε” στη νέα διοίκηση (από τον Απρίλιο 2015) της Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας. Σε επανειλημμένες συναντήσεις και επαφές των εκπροσώπων μας με τη νέα διοίκηση παίρναμε υποσχέσεις για λύση, την οποία όμως δεν βλέπαμε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να μην έχουμε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για τις εφημερίες που έχουμε πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους»!
Ερώτηση ΚΚΕ
Ερώτηση για τις ελλείψεις του ΚΥ Καλαμπάκας κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γ.Λαμπρούλης κ Σ. Βαρδάλης με την οποία ζητούν τα καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε Ιατρικό , Νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό για την σωστή λειτουργία του.
Μεταξύ άλλων στην ερώτηση επισημαίνεται: «Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Καλαμπάκας στη λειτουργία του με τις ελλείψεις του τόσο σε ιατρικό – νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό όσο και σε τεχνολογικό – ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις 5 Γιατροί (με έναν Παθολόγο και 4 Γιατρούς Γεν. Ιατρικής) καλούνται να καλύψουν όλες τις ανάγκες και εφημερίες του Κ.Υ.
Δεν υπάρχει Παιδίατρος τα τελευταία 3-4 χρόνια (μετά τη συνταξιοδότηση μίας παιδιάτρου). Το πρόβλημα είναι οξυμένο όταν από την αρχή του 2015 και η Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Τρικάλων λειτουργεί εκ περιτροπής με το Γ.Ν. Καρδίτσας και αναγκάζονται οι γονείς να τρέχουν σε Καρδίτσα ή Λάρισα, διανύοντας πάνω από 50 χιλιόμετρα από Καλαμπάκα και τα διπλάσια όταν είναι από χωριά του ορεινού όγκου. Και όλη αυτή την απόσταση αναγκάζονται να την κάνουν με δικό τους μέσο ή να πληρώσουν ΤΑΞΙ, γιατί το ένα Ασθενοφόρο που διαθέτει το Κ.Υ. δεν φτάνει!!
Ο εμβολιασμός γίνεται από μία Επισκέπτρια σε παιδιά Γυμνασίου και πάνω (ηλικιακά), αφού τα έχουν προμηθευτεί πρώτα από Φαρμακείο. Σε παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας, αναγκάζονται οι γονείς να πηγαίνουν είτε στο Γ.Ν. Τρικάλων ή σε ιδιώτη Γιατρό να τους γράψει τη συνταγή, είτε να γίνει η παρακολούθηση του παιδιού.
Δεν υπάρχει Γυναικολόγος – Καρδιολόγος – Μικροβιολόγος – Ορθοπεδικός – Ακτινολόγος.
Από τα τμήματα υπολειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο, λόγω έλλειψης Μικροβιολόγου (για πάνω από 7-8 χρόνια) και Παρασκευαστών (υπάρχει μία παρασκευάστρια βοηθός ΔΕ).
Το Ακτινολογικό υπολειτουργεί έχοντας μία χειρίστρια ακτινολογικού και εκτελώντας  ακτινολογικές εξετάσεις ΜΟΝΟ 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα & Τετάρτη), λόγω έλλειψης Χειριστών Τεχνολόγων και Ακτινολόγων Γιατρών». Αναφορά γίνεται επίσης στο ένα ασθενοφόρο καθώς και άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Ενεργός Πολίτης
Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου