Στη σοδειά µας, το γύρισµα της χρηµατιστηριακής αγοράς των εµπορευµάτων κατά τον Αύγουστο, επηρέασε αρνητικά τη βάση που λαµβάνουµε για τα βαµβάκια της νέας σοδειάς. Λέγοντας βάση (basis) εννοούµε τη διαφορά µεταξύ της χρηµατιστηριακής τιµής των συµβολαίων του ∆εκεµβρίου ‘15 και της τιµής της φυσικής αγοράς. Η βάση συνήθως αποτυπώνει τη ζήτηση για την εκάστοτε σοδειά και θα ήταν αναµενόµενο όταν το χρηµατιστήριο πέφτει η βάση να αυξάνεται και αντίστροφα, σύμφωνα με αναλυτικό δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Αντιθέτως, το τελευταίο διάστηµα είχαµε τον χειρότερο συνδυασµό, δηλαδή τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου από τα 67 σεντς ανά λίµπρα στα µέσα Αυγούστου, έφτασαν τα επίπεδα των 62-63 σεντς ανά λίµπρα. Παράλληλα, η βάση για την ελληνική σοδειά µειώθηκε από τα 5 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘15 στα 3-4 σεντς αντιστοίχως. Γενικότερα, η τάση ως προς τη βάση εξακολουθεί να είναι πτωτική. Οι εµπορικοί οίκοι θεωρούν ότι η δυσκολία στις πωλήσεις τους θα οδηγήσουν τη βάση για το ελληνικό προς τα 3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές του ∆εκεµβρίου.
Παγωµένη η ροή των πωλήσεων
Είναι αλήθεια ότι από πλευράς ζήτησης επικρατεί προβληµατισµός, κι αυτό αποτυπώνεται στο µέγεθος των προπωλήσεων. Φέτος, έχουν προπωληθεί σχεδόν 35.000 τόνοι, ενώ αντίστοιχα πέρυσι κοντεύαµε τους 60.000 τόνους. Στην Άπω Ανατολή οι φόβοι της κινεζικής οικονοµίας σε συνδυασµό µε την πολλά υποσχόµενη σοδειά της Ινδίας έχουν παγώσει τη ροή των πωλήσεων. Στην Αίγυπτο, που αποτελεί σηµαντικό πελάτη µας, τα κλωστήρια δεν έχουν ακόµα δραστηριοποιηθεί, ενώ ακούγεται για άλλη µια φορά ότι η κυβέρνησή τους θα θέσει περιορισµούς ή απαγόρευση εισαγωγών ίνας εντός των προσεχών µηνών, µε σκοπό να προστατεύσει την εσωτερική παραγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου