Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα...στη ΝΔ


«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΑΝ ΦΑΡΣΑ».ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, 1818-1883 Γερμανός φιλόσοφος

Φυσικά και πρέπει να σταθούμε στις 400.000 πολιτών που έτρεξαν, για να αναδείξουν το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά και είναι ένα σημαντικό γεγονός το ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολιτών κινητοποιήθηκαν και προσήλθαν στις κάλπες. Είναι κάτι που φανερώνει την αγωνία των πολιτών για το σήμερα, για το αύριο.

Βέβαια «θετικό πρόσημο» στον μεγάλο αριθμό προσέλευσης των πολιτών, έβαλε και το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση, τόσο από το χώρο της κεντροδεξιάς όσο και από ολόκληρη την κοινωνία, εξαιτίας της ασαφούς, απαράδεκτης και εξοντωτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αν λάβουμε υπόψη μας την ανύπαρκτη μέχρι τώρα αντιπολίτευση, την αδιάφορη πορεία και τη αδρανή της στάση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως επίσης και την σκληρή εσωκομματική κόντρα των τελευταίων ημερών, μη μας φαίνεται παράξενη η μεγάλη προσέλευση.

Εξάλλου από το αποτέλεσμα φαίνεται πως επικράτησε η λαϊκή και η λαϊκίστικη δεξιά, αφού ένα ποσοστό της τάξης του 70% τη στήριξε, ενώ οι προοδευτικές φιλελεύθερες δυνάμεις του κεντροδεξιού χώρου έμειναν στο 30%.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Αυτές οι 400.000 πολιτών, ίσως και παραπάνω αν προλάβαιναν να ψηφίσουν, τι προσδοκούν με αυτή την επιλογή; Τους αρκεί μια τέτοια αντιπολίτευση «χαμένη» μέσα στην ανυπαρξία και στην απαξίωση;

Μήπως δεν έχουμε ξαναζήσει την ίδια ιστορία με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου; Μήπως και τότε δεν είχαμε 1.000.000 πολίτες που έτρεξαν να βγάλουν πανίσχυρο τον Γ.Α.Π.; Μήπως δεν το ζήσαμε με τον Βενιζέλο και στη συνέχεια με τον Σαμαρά;

Και τι έγινε. Κάποια στιγμή μετά από δυο τρία χρόνια, τους προσέφερε την εξουσία ο Κ. Καραμανλής και όλοι τους, προσπάθησαν αρκετά, και μας φτάσανε εδώ που φτάσαμε.

Και καταλήγουμε στο πολύ σοφό:
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

Ηλίας Καραμάνος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας

1 σχόλιο:

  1. Ηλία πήγες και ψήφισες κι εσύ ως εκλεγμενο μέλος του κόμματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή