Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Δεν θα πληρωθούν αύριο τα τσεκ στους αγρότες;


Για την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου όπως όλα δείχνουν πηγαίνει η πληρωμή των αγροτών παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι θα έμπαιναν τα χρήματα Παρασκευή μεσημέρι στους λογαριασμούς τους.
Ο λόγος ότι παραμένει διάτρητη η βάση δεδομένων (το λογισμικό) του ΟΠΕΚΕΠΕ, με πολλά λάθη στα προσωρινά διακαιώματα και με αποκλεισμό όσων έκαναν μεταβολές μέσα στο 2014 και μεταβιβάσεις διακιωμάτων, όπως ανακοίνωσε η ίδια η υπηρεσία.
Μέχρι Πέμπτη μεσημέρι δεν είχαν ανρτηθεί ηλεκτρονικά τα προσωρινά δικαιώματα, ενώ το υπουργείο διαβεβαίωβνε ότι θα είχαν αναρτηθεί ανά ΑΦΜ στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Τετάρτη...

Διάτρητο λοιπόν το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγάγει για μια ακόμη φορά σε άθλο την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων. Κι αυτό παρά το η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης είναι δεδομένη και τα χρήματα διαθέσιμα από την Τράπεζα Πειραιώς.
Αν δεν καταστεί δυνατή η ανάρτηση των δικαιωμάτων και σήμερα Πέμπτη, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες να μπουν τα λεφτά την Παρασκευή.Αν δεν καταστεί δυνατή η ανάρτηση των δικαιωμάτων και σήμερα Πέμπτη, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες να μπουν τα λεφτά την Παρασκευή.


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες διαχειριστών του συστήματος τα τελευταία 24ωρα, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη την διαμόρφωση των σχετικών αρχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Η δυσμενής εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες αδυναμίες της βάσης δεδομένων που διαθέτει ο Οργανισμός Πληρωμών, τα «μπαλώματα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβλημάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.

Γνώστες της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρμοδίων, οι οποίες κινούνται μεταξύ παρατυπίας και παρανομίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείμενη πληρωμή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθμό των αγροτών που θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γνώστες του θέματος που βλέπουν τα μεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και με εκτεταμένες λαθροχειρίες στην κατανομή των δικαιωμάτων, δηλαδή με τακτοποίηση ημετέρων και αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτημα των βοσκοτόπων, για τους πραγματικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιμέτωπους με απίστευτα διλλήματα. Ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν δικαιώματα ή να αποδεχθούν επιλέξιμες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίμνιά τους.

Οι καθ’ ύλη αρμόδιοι από την πλευρά τους επιμένουν να κινούνται σε μια λογική «διαχωρισμού» των δικαιούχων σε στρατόπεδα, με κάποιους -λίγους- να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της πληρωμής και τους περισσότερους να ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και βρίσκουν στους λογαριασμούς τους… ψείρες.

Στην περίπτωση πάντως που δεν καταστεί δυνατή και σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου) η ανάρτηση των καταλόγων με τα δικαιώματα, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες για την πίστωση των λογαριασμών με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (γύρω στο 47% στην καλύτερη περίπτωση) την Παρασκευή, επομένως οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα.


ΠΗΓΗ: thessaliatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου