Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δράσεις από τις περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου Γυμν. Τρικάλων και του Γυμν. Φαρκαδόνας


Οι περιβαλλοντικές ομάδες του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Γυμνασίου Φαρκαδόνας συνεχίζοντας την συνεργασία μας και τη φετινή χρονιά 2015-2016 με κοινό πρόγραμμα «Το Δάσος» επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα, 29-2-2016, το Κ.Π.Ε. Στυλίδας Υπάτης για να παρακολουθήσουμε στο πρόγραμμα το δασικό περιβάλλον της Οίτης. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κ.Π.Ε. στην Υπάτη που συστεγάζεται στο κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου εκεί.

Φθάνοντας στο Κ.Π.Ε. μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι με χαμόγελο και αμέσως ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος (μια συνοπτική ενημέρωση για το δάσος που επρόκειτο να επισκεφθούμε και την σημασία του στο οικοσύστημα της περιοχής).

Αφού μας πρόσφεραν ένα σάντουιτς για να πάρουμε δυνάμεις, ξεκινήσαμε για την πορεία μας στο δάσος. Ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν συννεφιασμένος με αρκετή δόση ομίχλης που έκανε το τοπίο ιδιαίτερο, χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα στην πορεία μας.

Εκεί χωριστήκαμε σε ομάδες και μαζί με τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε αλλά και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς των σχολείων μας κ. Ε.Αστρίτη και κ. Ε.Σταφυλά του2ου Γυμνασίου και κ. Α. Παπαβασιλείου και κ. Β.Γαλάνη του Γυμνασίου Φαρκαδόνας .

Περπατήσαμε σε συγκεκριμένα μονοπάτια του δάσους, παρατηρώντας την χλωρίδα και την πανίδα που συναντούσαμε στον δρόμο μας, αγγίζοντας και σημειώνοντας ότι μας έκανε εντύπωση. Οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. με τις γνώσεις τους και το χιούμορ τους μας γέμιζαν πληροφορίες, αλλά φρόντιζαν για την εμπέδωση όσων μαθαίναμε, ενθαρρύνοντας μας όταν φοβόμασταν ή κουραζόμασταν λέγοντας μας ότι η διαδρομή θα μας αποζημίωνε τελικά.

Πράγματι όλες οι ομάδες συναντηθήκαμε σε ένα πλάτωμα του δάσους κι αφού πήραμε ανάσες ξεκούρασης, ανταλλάξαμε τις πληροφορίες που μάθαμε, παίξαμε παιχνίδια και ακόμη συλλέξαμε διάφορα είδη φυτών, αλλά και μάθαμε να χρησιμοποιούμε το καύκαλο του βελανιδιού σαν σφυρίχτρα, σχεδόν όλοι μας δοκιμάσαμε να σφυρίξουμε και γέμισε το βουνό από τα σφυρίγματα μας ακόμη και η ομίχλη φοβήθηκε και άρχισε να φεύγει.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ι.Μ. Αγάθωνος (Η γνώμη μας είναι ότι έπρεπε να συντηρείται καλύτερα) όπου είδαμε μαζεμένα ζώα και φυτά της Οίτης και αργότερα στον χώρο της Μονής με ξενάγηση ενημέρωση και φιλοξενία με νόστιμα κουλουράκια. Τέλος συνεχίσαμε για τα λουτρά Υπάτης, όπου είδαμε τον χώρο που αναβλύζει το ιαματικό νερό με τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, βάλσαμο για πολλές ασθένειες.

Ήταν εμπειρία-πρωτόγνωρη για κάποιους από εμάς και περιμένουμε την συνέχεια!

Οι περιβαλλοντικές ομάδες

του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Γυμνασίου Φαρκαδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου