Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Άλλο η «κάρτα του αγρότη» και άλλο η «κάρτα αγρότη»


Τις τελευταίες μέρες ακούμε να γίνεται πολύς ντόρος γύρω από το θέμα τις κάρτας του αγρότη. Στα γραφεία μας φτάνουν καθημερινά μηνύματα από αναγνώστες που μας ζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ’ αυτό.

Το agrotes.eu όμως, πάντα προσπαθεί να κοιτάζει κάτω από το φανταχτερό περιτύλιγμα των διαφημιστών ώστε να μπορεί να σας δείξει τι κρύβετε πίσω από τις ειδυλλιακές διαφημίσεις με τις ευτυχισμένες αγελάδες και τα απέραντα χωράφια με τα χρυσοκίτρινα στάχυα που οι αγρότες τα καλλιεργούν με την βοήθεια αυτού του τραπεζικού προϊόντος. Γιατί περί προϊόντος πρόκειται επειδή όπως όλοι ξέρουμε, οι τράπεζες πουλάνε χρήμα και ψάχνουν πάντα τους ωραιότερους τρόπους να το κάνουν.

Η συγκεκριμένη κάρτα λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πιστωτική (όχι προπληρωμένη) κάρτα, απλά χωρίς έξοδα έκδοσης και ετήσιο «πάγιο». Έχει συγκεκριμένο όριο ετήσιας ανάληψης (πληρωμή σε POS) το οποίο ορίζεται ανάλογα από το ποσόν της βασικής ενίσχυσης που παίρνει ο κάθε αγρότης.

Ως εδώ όλα καλά, όλα ωραία. Έτσι ο κάτοχος μπορεί να την χρησιμοποιεί για αγορές, εφοδίων, φαρμάκων, ζωοτροφών, πληρωμή ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.α Μπορεί επίσης να δίνει και κάποιο ποσό κάθε μήνα ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιήσει την κάρτα και να μην μείνει από υπόλοιπο. Η τράπεζα φυσικά παίρνει και αυτή το μερίδιο της, με το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο επιτόκιο του 6% και στο τέλος όταν πιστωθούν οι ενισχύσεις γίνεται η εκκαθάριση.

Ναι μεν αλλά (γιατί πάντα υπάρχει και το αλλά). Τι γίνεται όμως αν γίνει μία… «στραβή» που λέμε και στην καθομιλούμενη, και εάν για παράδειγμα ο συγκεκριμένος αγρότης δεν λάβει την ενίσχυση (βρίσκεται ας πούμε σε έλεγχο) και καθυστερήσει η καταβολή της; Πως γίνεται τότε η εξόφληση; Και αν ω μη γένοιτο «σπάσει ο διάβολος το πόδι του και βρεθεί κατά την διάρκεια του ελέγχου κάποιο παράπτωμα και τιμωρηθεί με κανα δύο χρονάκια καθυστέρηση; Τι γίνεται τότε με την εξόφληση της κάρτας; Το ποσό θα τοκίζεται; Πρέπει να το πληρώσεις από την τσέπη σου; Και αν όχι ποιος θα εγγυηθεί για την καθυστέρηση; Το κράτος;

Το κράτος όμως άλλα μας λέει δια του εκπροσώπου του, Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στουπή. Λέει λοιπόν ότι το υπουργείο ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν.

Ο κ. Στουπής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αγροτικό Βήμα» την Τετάρτη 17/02, (δείτε το σχετικό βίντεο) δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι οι τράπεζες «έκλεψαν» την ιδέα της Κυβέρνησης για την «κάρτα του αγρότη», και όχι «κάρτα αγρότη» που αναγράφεται πάνω στην κάρτα της συγκεκριμένης τράπεζας και συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο μόνο που έχει κάνει έως τώρα είναι να κατοχυρώσει νομικά το όνομα, «Κάρτα του αγρότη» και να έρθει σε συνεννόηση με την ένωση τραπεζών όσο αφορά το επιτόκιο της κάρτας. Σημειωτέων δε ότι όταν θα τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία ο αγρότης κάθε χρόνο θα μπορεί να διαλέξει ο ίδιος διαφορετική τράπεζα απ την οποία θα προμηθεύεται την κάρτα του υπουργείου. Όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την διάθεση της κάρτας (ξέρουμε όλοι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν φημίζεται και τόσο για την γρηγοράδα του, οπότε, «ζήσε Μάι μου»).

Στο δια ταύτα τώρα, εάν αξίζει το ρίσκο για την απόκτηση της κάρτας γιατί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πρόσκειται περί πραγματικού ρίσκου. Αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Εμείς όμως πρέπει, για να έχουμε σφαιρική άποψη περί του θέματος θα περιμένουμε να δούμε και την πρόταση του Υπουργείου.

Γι’ αυτό λοιπόν «ίδωμεν»

ΠΗΓΗ: agrotes.eu




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου