Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ήρθαν και είδαν...την καταστροφή. Αποζημιώσεις θα δώσουν;


Το Δήμο Φαρκαδόνας επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Φάνη Κουρεμπέ, την προϊσταμένη κα Ήρα Σούλιου και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας στη Λάρισα κ. Μιχάλη Λιόντο.
Τα στελέχη του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψη θέλησαν να λάβουν μια πρώτη γεύση των σοβαρότατων ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν με την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.
Ο κ. Κουρεμπές συνοδευόμενος από τους βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σάκη Παπαδόπουλο, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη αρχικά επισκέφτηκαν το δημαρχείο της Φαρκαδόνας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Ηλία Καραμάνου, των αντιδημάρχων κ.κ. Γιώργου Μακρυνιώτη και Ελένης Στεργίου – Μπότη, δημοτικών συμβούλων και αγροτών.
Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης αναφερόμενος στο θέμα των ζημιών σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς 30.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι, καλαμπόκι, στάρι, τριφύλλια κ.α. σε όλο το μήκος του Δήμου έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από την υπερχείλιση του Πηνειού. Χαρακτήρισε το πρόβλημα της υπερχείλισης διαχρονικό το οποίο παρατηρείται από την κάθοδο νερών από το γειτονικό νομό της Καρδίτσας.
Μάλιστα κατέθεσε και υπόμνημα στο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό της ζημιάς με μία δεύτερη εκτίμηση του ύψους της πριν τη συγκομιδή, ώστε να υπάρξει όσο γίνεται πιο αντικειμενική εκτίμηση και να αποδοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Παράλληλα προτάθηκε η αποζημίωση και των ζημιών που προκύπτουν από την παραμονή των νερών των πλημμυρών στα χωράφια, όπως στέγνωμα φυτών, σηψιρριζίας και γενικότερα οψίμιση των καλλιεργειών, το οποίο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Οργανισμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς βέβαια να προσδιορίσει θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις προκειμένου στην συνέχεια να δοθούν οι αποζημιώσεις. Τόνισε ότι στις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές μετά τις εκτιμήσεις θα δοθούν τα έξοδα επανασποράς ενώ οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις θα γίνουν σε δεύτερη φάση και μέσα στο Σεπτέμβριο προκειμένου να προκύψει η διαφορά προσόδου.
Στόχος, όπως είπε είναι να μην μείνουν ακαλλιέργητα χωράφια λόγω των ζημιών που προέκυψαν. Συμβούλευσε τους αγρότες να προχωρήσουν σε επανασπορά, κάτι που βρήκε αντίθετους τους παραγωγούς που τόνισαν ότι ήδη είναι πολύ αργά για μια τέτοια ενέργεια.
Απευθυνόμενος στους αγρότες τους παρότρυνε να αφήνουν μάρτυρες στα χωράφια ενώ επανέλαβε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από γεωπόνους του Οργανισμού.
Αμέσως μετά την σύσκεψη το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε τις περιοχές του Ζάρκου και της Πηνειάδας, πραγματοποιώντας αυτοψία στις κατεστραμμένες εκτάσεις. Συνομίλησαν με αγρότες των δυο χωριών, όπως και με τον πρόεδρο της Πηνειάδας κ. Χρήστο Γιαννακό, καταγράφοντας όχι μόνο τις ζημιές αλλά ταυτόχρονα και την απόγνωση αυτών των ανθρώπων. 












ΡΕΠΟΡΤΑΖ: KriniLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου