Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ως 15 Νοέμβρη εκκρεμότητες πληρωμών και ως 15 Δεκεμβρίου προκαταβολή τσεκ


«Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Τρίτης 3 Νοεμβρίου.

Βιολογικά, νιτρικά και εξισωτικές για παλιά έτη ως το 2014 στην πρώτη φουρνιά πληρωμών, σύφμωνα με τον Β. Αποστόλου.

Οι αναφορές αυτές του υπουργού έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου με τίτλο «Τρενάκι με την προκαταβολή του τσεκ πηγαίνουν οι ενισχύσεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «αν οι αρµόδιες αρχές είναι έτοιµες για πληρωµές του τσεκ πριν βγει ο Νοέµβριος, τότε είναι πιθανό πως αρκετές από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις µπορεί να µείνουν και για µετά απ’ αυτό. Αντίθετα, αν τα χρονοδιαγράµµατα για την προκαταβολή της ενιαίας δεν βγαίνουν, πράγµα που σηµαίνει καλό ∆εκέµβριο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προηγηθούν αξιόλογες πληρωµές σε επί µέρους υποχρεώσεις, όπως είναι η εξισωτικές για τα έτη 2013 και 2014, τα προγράµµατα απονιτροποίησης, οι ντόπιες φυλές και τα βιολογικά (ζωικής και φυτικής παραγωγής)».

Όπως και να ' χει, οι εν λόγω ημερομηνίες, εφόσον βέβαια τηρηθούν, δεν είναι σίγουρο ότι θα κατευνάσουν τις αντιδράσεις που φουντώνουν στους κόλπους του αγροτικού κόσμου, ενόψει των επικείμενων φορολογικών μέτρων, που μετά και τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εξομοιώσουν τους αγρότες με τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις.

Νομοσχέδιο για ειδική μεταχείριση αγροτών

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου μίλησε για σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270.000-280.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν τη γενικότερη ασφυκτική πίεση της κοινωνίας που έχει οδηγήσει σε απώλεια των εισοδημάτων όλων των τάξεων και να κατανοήσουν ότι κι αυτοί δε μπορεί παρά να έχουν κάποια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλύνει τα βάρη στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι θα μπει το θέμα της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270.000-280.000). Κατά τον ίδιο, το νομοσχέδιο στο σκέλος που αφορά τους αγρότες θα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες ως εξής:

Πρώτον, η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων όπου θα αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία – δηλαδή το κόστος παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, το εργόσημο για τους εποχικούς εργάτες με στόχο τη σύλληψη της φοροαποφυγής.

Δεύτερον, οι αγροτικές επιδοτήσεις που δεν φορολογούνται σήμερα έως τα 12.000 ευρώ. Οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει να αρθεί αυτό το αφορολόγητο και θα γίνει προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να διατηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου